Színházi fesztivál Szatmárnémetiben TRANZITFEST – Szatmárnémeti

Több mint egyhetes színházi fesztivál színhelye volt Szatmárnémeti szeptember 28. – október 7. között. Ez alkalommal a szép számú színházba járó magyar közösség számtalan nívós színházi előadás részese lehetett. Városunkba látogatott többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata/ rendező: Bocsárdi László/, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház /rendező: Szabó K. István/, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat, a kolozsvári Állami Magyar színház, a miskolci Nemzeti Színház.

Kiemelkedően nívós előadást tekinthettünk meg Sardar Tagirovsky rendezésében a szatmárnémeti Északi Színház nagytermében, jelesen F.M. Dosztojevszkij: „IDIÓTA” című, közel négy órás színházi előadását, mely három felvonásban került színpadra, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeinek kiváló közreműködésével.

A főszerreplő, Miskin herceg/Kiss Gergely Máté/ alakján át láttatja a szerző a világot, az író történelmi prizmája segít eligazodni a világ történései és az emberi/privát/lét útvesztőiben, sikátoraiban és ritkán reflektorfényben úszó színpadjain is. Kérdés: a mi szempontunk fontossága, az egyén látásmódja mennyire befolyásol/hat/ja a történéseket? ,- vagy csak rezignált szemlélői vagyunk/lehetünk minden bűnös és élvhajhász cselekedetnek?

A pszichológiai eszköztár pazar és egyben bizarr felvonultatása jó módszernek bizonyult a rendező kezében a teátrum interaktív jellegű megvalósítására. A mai modern film vagy színházi jelenlétre való utalások gyakorisága is az említett rendezői koncepciót szolgálták.

Miskin, a „jó ember”, akit már „ nem kell keresnünk”,előttünk, mellettünk, bennünk van egyidejűleg. Mi magunk vagyunk Miskin herceg. Adott pillanatban, egyedül a világ ellen,- vagy a világgal szemben? Nem, inkább az ember és ember közti reláció milyensége illetve annak minősége a lényeges. Az ártatlan gyermeki kíváncsisággal és jósággal kénytelen szembesülni minden olyan szereplő, akit már „megedzett” az élet és a romlottság hínárja életére tekeredett. A darab kapcsán szembesülhetünk gyengeségeinkkel, gátlásainkkal, melyek visszahúzó, negatív erőt képviselnek életünkben.

Az élet színterén a „kék sarok” a gyermeki naivitásé, a rácsodálkozó jóságé, a „piros sarok” pedig a sötét erő: a teher, a kolonc a lelkünkön. Az eredeti, rendezői vízió pedig nem kisebb terhet ró ránk: kezünkbe adja a DÖNTÉS lehetőségét.

Partiumi Magyar Napok Szatmárnémeti

Partiumi Magyar Napok Szatmárnémeti

2018 augusztus 20 - 26

 

 

A programból

2018. augusztus 20., hétfő 22.00 - 23.48
Anyám és más futóbolondok a családból
Mozi
Batthyány / Coposu sétány - rendezvénytér

2018. augusztus 21., kedd 22:00 - 23:44
Aurora Borealis – Északi Fény
Mozi
Batthyány / Coposu sétány - rendezvénytér

2018. augusztus 22., szerda 22.00 - 23.35
Budapest Noir
Mozi
Batthyány / Coposu sétány - rendezvénytér

2018. augusztus 23., csütörtök 22:00 - 23:56
Testről és Lélekről
Mozi
Batthyány / Coposu sétány - rendezvénytér

2018. augusztus 26., vasárnap 21:00 - 22:30
Zárókoncert: Demjén Ferenc
Koncert
Szatmárnémeti Új Főtér, Tarr Beton színpad

 
 A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!