Két kézzel kezdte verni az asztalt az egyik szatmárnémeti orvos, és azt követelte idős betegétől, hogy beszéljen románul, mert Romániában élünk. A megyei sürgősségi kórház etikai és fegyelmi bizottsága értesülve az esetről hivatalból eljárást indított az orvos ellen.

A szatmárnémeti járóbeteg-rendelőintézetben (régi poliklinika) történt felháborító incidensről számolt be a Friss Újság a 77 éves sértett, V. V. panasza alapján. „A régi poliklinikán a fül-orr-gégészetre kellett mennem, előbb románul beszéltem, mert valamennyire tudok, de amikor a panaszokat kellett mondjam, hát azokat csak magyarul tudtam elsorolni” – kezdte a történetet az idős személy.

„Akkor dr. Gabriela Niculescu orvosnő két kézzel kezdte verni az asztalt, hogy Romániában élünk, románul mondjam el, mi a bajom. Amit tudtam, elmondtam románul, de ha egyszer a többit nem tudtam… Egyébként az asszisztensnője tud magyarul…” – mondta el a lapnak a panaszos. Elárulta, az orvos végül csak felírt egy receptet. „77 éves vagyok, de soha ilyet életemben még nem csináltak velem, soha senki így nem beszélt vagy viselkedett velem” — tette hozzá a beteg.

A panasszal a lap munkatársai megkeresték a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét. Kiderült, Adrian Marc kórházmenedzsert felháborította az eset, közölte: az etikai és fegyelmi bizottság hivatalból eljárást indít az említett főorvos ellen. „Nincs magyarázat a viselkedésére. Teljességgel elfogadhatatlan. Mi azért vagyunk, hogy a beteg emberen segítsünk, függetlenül attól, hogyan vagy milyen nyelven mondja el a panaszát. Az ilyen viselkedés megengedhetetlen – és nem is engedjük meg, mert nem ez jellemzi a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat” – nyomatékosította a kórházmenedzser a Szatmár megyei napilap szerint.