Rákóczi Ferenc nevét viseli a szatmárnémeti vegyes tannyelvű általános iskola

A szatmárnémeti önkormányzat - iogaz, hogy heves vita után - de 2019-ben elfogadta, hogy Rákóczi Ferenc nevét vegye fel a város egyik román–magyar tannyelvű általános iskolája.

Az iskolában tanuló román diákok szüleinek egyike is felszólalt az ülésen, és a névadás mellett foglalt állást. Elmondta: Rákóczival senkinek nem lehet baja, hiszen a fejedelem nem harcolt a románok ellen, sőt a seregében románok is voltak.

A névadást végül nagy többséggel fogadta el a testület. 

A városközpontban levő iskola mindeddig a kommunista rendszerből örökölt 10-es számú általános iskola nevet viselte. 

A névadásról az iskolában tanuló gyermekek szüleinek a véleményét is kikérték, és 550-en támogatták, 153-an ellenezték a névadást.

Az iskola honlapja itt található: https://www.scoala10sm.ro/hu/kezdolap/

 

Szatmárnémeti testvérvárosa Nyíregyháza

Testvérvárosok:
Nyíregyháza, Magyarország 2000 óta
Wolfenbüttel, Németország 1974 óta
Zutphen, Hollandia 1970 óta
Beregszász, Ukrajna 2007 óta
Ungvár, Ukrajna 2006 óta
Rzeszów, Lengyelország 2007 óta
Schwaz, Ausztria 2007 óta


Szatmár és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye központja rögtön a kommunista rezsim bukása után kapcsolatra lépett, ám csak tíz év után sikerült hivatalos testvérvárosi szerződést kötniük.

Az asztalt verve követelte az orvos a betegtől, hogy beszéljen románul, mert Romániában élünk

Két kézzel kezdte verni az asztalt az egyik szatmárnémeti orvos, és azt követelte idős betegétől, hogy beszéljen románul, mert Romániában élünk. A megyei sürgősségi kórház etikai és fegyelmi bizottsága értesülve az esetről hivatalból eljárást indított az orvos ellen.

A szatmárnémeti járóbeteg-rendelőintézetben (régi poliklinika) történt felháborító incidensről számolt be a Friss Újság a 77 éves sértett, V. V. panasza alapján. „A régi poliklinikán a fül-orr-gégészetre kellett mennem, előbb románul beszéltem, mert valamennyire tudok, de amikor a panaszokat kellett mondjam, hát azokat csak magyarul tudtam elsorolni” – kezdte a történetet az idős személy.

„Akkor dr. Gabriela Niculescu orvosnő két kézzel kezdte verni az asztalt, hogy Romániában élünk, románul mondjam el, mi a bajom. Amit tudtam, elmondtam románul, de ha egyszer a többit nem tudtam… Egyébként az asszisztensnője tud magyarul…” – mondta el a lapnak a panaszos. Elárulta, az orvos végül csak felírt egy receptet. „77 éves vagyok, de soha ilyet életemben még nem csináltak velem, soha senki így nem beszélt vagy viselkedett velem” — tette hozzá a beteg.

A panasszal a lap munkatársai megkeresték a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét. Kiderült, Adrian Marc kórházmenedzsert felháborította az eset, közölte: az etikai és fegyelmi bizottság hivatalból eljárást indít az említett főorvos ellen. „Nincs magyarázat a viselkedésére. Teljességgel elfogadhatatlan. Mi azért vagyunk, hogy a beteg emberen segítsünk, függetlenül attól, hogyan vagy milyen nyelven mondja el a panaszát. Az ilyen viselkedés megengedhetetlen – és nem is engedjük meg, mert nem ez jellemzi a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat” – nyomatékosította a kórházmenedzser a Szatmár megyei napilap szerint.